Perşembe, Nisan 25, 2024
maliyekitabim

MALİYE

‘Maliye’ biliminin; varlık gerekçelerini, mali olaylar ve mali kurumları, iktisat politikasının hedeflerine yönelik kendine özgü politikalarını, mali olayların ortaya çıkardığı ekonomik, sosyal, mali, siyasi, hukuki etki ve sonuçlarını inceleyen elinizdeki ‘Maliye’ kitabının 4. baskısında, kitap tümüyle gözden geçirilmiş, gerekli düzenlemeler ve ilavelerde bulunulmuştur. 7.12.2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7194 sayılı “Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile ihdas edilen Dijital Hizmet Vergisi ve Konaklama Vergisi kitaba eklenmiş, kitap, Türk Vergi Sistemindeki en son yasal düzenleme ve değişiklikler doğrultusunda güncellenmiştir.

DEVLET BORÇLARI VE TÜRKİYE'DE BORÇ ÇIKMAZI

Devlet borçları, günümüzde ulaştığı boyut nedeniyle kamu maliyesi ve genel ekonomi için çok önemli bir sorun haline geldi. Üstelik, ulusal düzeyden uluslararası düzeye taşınan borçlar nedeniyle devletler birer birer borç çıkmazına doğru sürüklenmeye başladılar. 2008 küresel krizi ve 2020 pandemi krizinin etkisiyle devletlerin borçları, neredeyse dünya hasılasına eşitlenmek üzere… Türkiye'de de hem kamu açıklarının boyutu ve sürekliliği hem de açıkların finanse ediliş şekli, açıkların kendini besleyen bir döngüyle büyümesine yol açıyor. Bu durum ülke refahının azalmasına ve borç yükünün altından kalkılamayacak ağırlığa ulaşmasına neden oluyor. Bu kitap, devlet borçlarının hem teorisini hem de Türkiye'deki borçlanma serüvenini içinde barındırıyor. Türkiye'nin kuruluşundan 2020 yılı sonuna kadarki devlet borçlarının, makroekonomik göstergelerin şekillenmesinde temel belirleyici olup-olmadığı, borçluluğun hangi dönemlerde bir “neden”, hangi dönemlerde bir “sonuç” niteliği kazandığını tespit ediyor.

devlet-borclari-ve-turkiyede-borc-cikmazi

TÜRK VERGİ SİSTEMİ

Türk vergi sistemini oluşturan vergiler; ödeme gücünün göstergelerine göre gelir, tüketim ve servet üzerinden alınan vergiler olarak sınıflandırılır. Vergi sistemimizde gelir üzerinden alınan, dolayısıyla bu ödeme gücünü kavrayan iki çeşit vergi vardır: İlki, gerçek kişilerin kişisel gelirleri üzerinden alınan Gelir Vergisi, ikincisi tüzel kişilerin kurum kazancı üzerinden alınan Kurumlar Vergisidir. Tüketim üzerinden alınan vergiler grubunda; tüm mal ve hizmetler üzerinden alınan genel nitelikli Katma Değer Vergisi ve belirli bazı malları konu edinen Özel Tüketim Vergisinin yanında hizmet / işlemler üzerinden alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi, Gümrük Vergisi gibi vergiler yer alır. Servet üzerinden alınan vergiler ise Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi, Değerli Konut Vergisi ile Motorlu Taşıtlar Vergisidir.İlk bakışta oldukça kalabalık ve karmaşık görünen Türk vergi sisteminin temel unsurlarını, soru ve cevaplarla daha anlaşılır hale getirmek ve okuyucuyu konuya hâkim kılmak, Kitabın temel hedefidir. Bu hedefe ulaşmada soyut vergi kanunlarının somut örnek olaylara ve sorulara uygulanması, ayrıca açıklamalarla çözüme kavuşturulması yöntemi izlenmiştir.Kitap, üniversitelerin İktisat, İşletme, İktisadi İdari Bilimler ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinde lisans/lisansüstü programlarda ders kitabı olarak okutulabileceği gibi, KPSS, SMMM ve meslek adaylarının sınavlarında yardımcı kaynak olarak da kullanılabilecektir.Prof. Dr. Binhan Elif YILMAZDoç. Dr. Murat BATI

turk-vergi-sistemi
sosyal-guvenlik-ekonomisi

SOSYAL GÜVENLİK EKONOMİSİ

Sosyal güvenlik, dışsal faydalara sahip bir yarı kamusal mal ve hizmet olarak kamunun yükümlülükleri arasında bulunmaktadır. Devletin anayasal görevleri arasında da yer alan sosyal güvenlik, bir kamu ekonomik birimi olan sosyal güvenlik kuruluşları aracılığıyla sunulmaktadır. Sosyal güvenlik sistemimiz, 1990'lı yıllardan bu yana finansman sorunu yaşamaktadır. Sunulan hizmetin ve gelir garantisinin düzeyi kesimleri memnun etmemekte, sistem açıkları için bütçeden transferler gerçekleştirilmekte, bu gelişmeler ekonomik ve sosyal yaşamı olumsuz etkilemektedir. Elinizdeki kitap, sosyal güvenliğin özellikle 1990'lı yılların başında ortaya çıkan ve bugün taşınamaz konuma gelmiş olan finansman problemini ortaya koymayı ve yol açtığı ekonomik ve sosyal sonuçları tartışmaya açmayı amaçlamaktadır. Ayrıca uzun dönemli aktüeryal dengeleri yeniden kurma ve kurumsal etkinliği gerçekleştirme vaadleri ile 2008 yılında hayata geçirilen sosyal güvenlik reformunu, sosyal ve ekonomik problemlere verdiği yanıtlar çerçevesinde, analiz etmeyi hedeflemektedir.

kuresel-krizin-avrupada-borc-cikmazina-donusumu

KÜRESEL KRİZİN AVRUPA'da BORÇ ÇIKMAZI'na DÖNÜŞÜMÜ

Kitap, bir dünya sistemi olan kapitalizmin özünde yer alan kriz yaratıcı mekanizmanın, kapitalizmin merkezi sayılan ABD'de işlerlik kazanma sürecini, yarattığı etkileri ve küreselleşen kapitalizmin krizinin tüm dünyaya nasıl yayıldığını irdelemektedir. Ayrıca, krizin yayılım alanında bulduğumuz Avrupa'da küresel krizin boyutu, Avrupalı ülkelerin birbiri ardına borç çıkmazına girişi, borçların yarattığı riskler ile sürdürülebilirliğine ilişkin kaygılar ve Avrupa borç krizine çözüm arayışları çerçevesinde alınan önlemlerin tutarlılığı da, yine bu kitapta tartışılmaktadır.